bg+359 889 912 376
·
office@cholakova-partners.com
·
Пон. - Пет 09:00-18:00
Изпратете Запитване

Глобите за злоупотреба с лични данни в Европа достигат 114 млн. евро

Европейските регулатори са наложили 114 милиона евро (126 милиона долара) глоби за нарушения, свързани с личните данни. По-строгите правила за поверителност влязоха в сила в средата на 2018 г., като подходите варират значително в различните страни.

В доклад на адвокатската кантора DLA Piper се казва, че Франция е наложила най-голямата единична глоба – от 50 милиона евро срещу Google – докато Холандия, Великобритания и Германия водят по отношение на броя на уведомленията за нарушаване на данните, пише Reuters.

Общият регламент за защита на данните (GDPR) беше въведен с цел да защити чувствителната лична информация и предвижда строги санкции, ако компаниите обработват лични данни без подходящо съгласие или ги съхраняват небрежно.

Регламентът се регулира от националните служби за защита на данните в 28-членния Европейски съюз.

Към днешна дата глобите са малки в сравнение с наказанията за милиарди евро, наложени в антимонополните дела на ЕС, но те вероятно ще се увеличат с течение на времето, тъй като обжалванията и съдебните спорове подлагат санкциите на контрол и създават правни прецеденти.

По принцип регулаторите могат да налагат глоби до 4% от глобалния оборот на съответната компания или 20 млн. евро, в зависимост от това коя сума е по-голямата. На практика те трябва да преценят дали такова тежко наказание ще издържи в съда, заяви партньорът на DLA Piper Рос Маккийн.

Източник: https://www.economic.bg/

Прочетете още